In deel 1 van deze serie verhalen was de hoofdpersoon Hendrik Johan Heijstek, geboren op 6 december 1861 in het Zeeuwse Heinkenszand. In 1872 vertrok hij met vader, moeder, zuster en broer naar Amerika. Hij werd als Henry John Heystek I een succesvol zakenman die op slechts 50-jarige leeftijd op 23 januari 1912 kwam te overlijden. Op dat moment was hij nog zeer actief als president en grootste aandeelhouder van Heystek & Canfield Co., groot-en detailhandel in behang en verf. Na zijn toch plotseling overlijden was de grote vraag hoe iemand die in Grand Rapids op handen werd gedragen kon worden vervangen. In veel kranten werd hij herdacht, vertaald een kleine bloemlezing hieruit:

“De dood van Henry Heystek berooft Grand Rapids van één van haar meest vooruitstrevende burgers. Zijn heengaan is een verlies voor de gehele gemeente. Hij had de moed grootse plannen te ontwerpen en verwezenlijkte deze met het grootste succes. Zijn deugden bleven niet beperkt tot zijn loopbaan en zijn werk. Rondborstig en oprecht, trouw als staal, loyaal tot in zijn binnenste. Hij telde zijn vrienden bij tientallen. Het bericht van zijn ziekte schokte de hele burgerij en voor het nieuws van zijn dood zijn geen woorden. Het wekt droefheid en tranen bij allen die hem kenden”.

Op 8 oktober 1889 was hij in Grand Rapids getrouwd met Catherina A. Reardon en uit dit huwelijk werd op 27 juli 1893 een zoon geboren die naar hem was vernoemd en naar goed Amerikaans gebruik werd hij dus Henry John Heystek II. Na de plaatselijke High School studeerde hij aan de universiteit van Detroit en aan het Michigan Agricultural College. Na het overlijden van zijn vader keerde hij terug naar Grand Rapids en begon zich vertrouwd te maken met het bedrijf waaraan zijn vader sinds 1898 leiding had gegeven. Na een reorganisatie trad hij toe in het bedrijf en bekleedde meerdere functies zoals secretaris, general manager en uiteindelijk vicepresident. Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 20 jaar werd hij al spoedig gewaardeerd om zijn spirit en energie en hij bleek veel van zijn vaders initiatieven en vindingrijkheid in zich te hebben. Ook bij hem was alles gericht op een verdere groei van het bedrijf.

Als reclame werd in 1915 een commerciële ansichtkaart uitgebracht. Op de afbeelding links staat, niet heel duidelijk aan de zijkant van het gebouw, de reclame voor Heystek and Canfield Co. Een gedeeltelijke uitvergroting hiervan ziet men rechtsboven op deze pagina naast de titel.

Op 20 augustus 1913, iets minder dan een maand voor zijn twintigste verjaardag, trouwde Henry John II in Grand Rapids met de daar op 19 december 1892 geboren Gertrude Marion Bolden.

Op 10 augustus 1916 werd uit dit huwelijk een zoon geboren, die werd vernoemd naar zijn vader en dus ook naar zijn grootvader, het werd Henry John Heystek III. Op 26 januari 1917 overleed deze zoon, nog geen half jaar oud. Het huwelijk hield geen stand en op 5 september 1919 hertrouwde Henri met de op 10 april 1889 in Wenen geboren Helen Vogrin. Henry John II overleed 21 december 1967 in Fort Lauderdale (Florida), Helen op 1 februari 1965 in Alsip (Illinois)

Henry John II werd ook opgeroepen voor de militaire dienst, jaargang 1917-1918. Geen gemakkelijke tijd want het was ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Bij de vraag of hij vrijstelling claimde antwoordde hij “afhankelijk van”. Een antwoord voor meerdere uitleg vatbaar maar voor zover bekend is hij niet in actieve dienst geweest.

Ondanks het nodige speurwerk in onder andere diverse krantenarchieven is het niet gelukt om vast te stellen tot wanneer Henry werkzaam was bij Heystek & Canfield, evenmin tot wanneer het bedrijf met deze naam heeft bestaan. Tot in de jaren twintig van de vorige eeuw werd volop geadverteerd maar dat leidde ook tot veel verwarring.

Links een advertentie uit de Nederlandstalige krant DE GRONDWET van 6 februari 1917 en zoals alle jaren hiervoor was het Heystek & Canfield. Rechts in dezelfde krant van 13 maart 1917 en is het plotseling Canfield & Pearce Co. met als toevoeging “opvolgers van Heystek & Canfield Co.”

De verwarring zou blijven. Op 1 juni 1920 vond er een bedrijfsongeval plaats waarover in de kranten uitvoerig werd bericht en wat dacht u? Volgens de kranten vond het ongeluk plaats bij: Heystek & Canfield Co.

Of Henry John Heystek II nu wel of niet in 1917 uit het bedrijf stapte, feit is dat producten met de naam Heystek & Canfield momenteel, ruim honderd jaar later, nog steeds te koop zijn. Deze worden aangeboden via toch bekende sites als EBay en Amazon.

Eén van de producten is de hier afgebeelde fotolijst waarbij de volgende omschrijving: “Een prachtige antieke fotolijst om toe te voegen aan uw verzameling. Het is een Art Deco houten voetstuk met sierlijk goud vergulde details op het frame. Werd verkocht door Heystek & Canfield Co., Grand Rapids”.

Deze en soortgelijke artikelen zijn ook te bewonderen in het Grand Rapids History Center. (tussen haakjes: de foto in de lijst is willekeurig, dus geen familie)

Even tussendoor: ik had het hierboven over het nodige zoekwerk, hetgeen zeker ook geldt voor persoonsgegevens. Onder andere kan hiervoor in de Verenigde Staten gebruik gemaakt worden van de tienjaarlijkse volkstellingen die tot 1950 werden gehouden. Dat hierin veel fouten zitten is niet verwonderlijk, de interviewers gingen van huis tot huis en schreven, in die tijd nog met pen of potlood, alles op zoals zij het hoorden. Bij het zoeken naar de gegevens van Henry John II vond ik de volgende schrijfwijzen: in 1900 was het Heystak, in 1910 Heistock, in 1920 Hegystek, in 1930 Heystek en in 1940 Heysteck. In 1950 werd de naam zowaar goed geschreven alleen werden nu de gegevens van man en vrouw verwisseld.

Als Familiestichting die tracht alle naamgenoten waar ook ter wereld een plaats te geven, voor de volledigheid nog de overige familieleden aan u voorstellen.

Uit het huwelijk van Henry John I en zijn eerste vrouw Catherine Reardon werd rond 1890 dochter Florence geboren (foto). Zij trouwde 19 september 1912 in Grand Rapids met de daar op 25 juli 1887 geboren Georg Victor Brandt. Florence overleed rond 1978, haar man rond 1957.

Uit Henry’s huwelijk met Anna Weiss werd op 2 juli 1907 geboren zoon Harvard Emden. Hij was special agent bij de FBI en op 27 augustus 2020 plaatste Fred Heistek op dit weblog een artikel over hem. Harvard overleed op 16 april 1984 in Pompona Beach, Florida.

In deel 1 werd beschreven en in dit artikel nog kort herhaald dat in 1872 vanuit Nederland scheepgingen naar Amerika vader Pieter Johannes Heijstek, moeder Elizabeth Hendrika Sluijters, dochter Johanna en zonen Hendrik Johan en Pieter Johannes. Deze laatste werd in Amerika al spoedig genoemd John Peter. Hij trouwde op 23 augustus 1898 in Detroit met de rond 1873 geboren Jean Gertrude Bell. John Peter overleed 16 augustus 1940 in Detroit, zijn vrouw rond 1911 in Grand Rapids.

Ik schreef al eerder dat de gegevens niet altijd betrouwbaar zijn, dat bleek des temeer bij het overlijden van Pieter Johannes alias John Peter. In zijn overlijdenscertificaat staat een merkwaardige fout, namelijk dat hij geboren zou zijn 31 januari 1864, een jaartal dat tot mijn verbazing op meerdere genealogische sites is vermeld, zelfs bij “Find a grave”. In het certificaat had men berekend en staat vermeld dat hij 76 jaar, 6 maanden en 15 dagen oud is geworden. Door al deze informatie ging ik twijfelen, dus de Nederlandse geboorteakte erbij gezocht en hij was geboren 30 januari 1864 en werd dus 73 jaar.

Nog een opmerkelijk feit was te lezen in dit certificaat, namelijk dat hij als klerk werkzaam was bij Fisher Wall Paper Co., een bedrijf in behang dus. Opvallend dat hij dus in dezelfde branche als zijn broer en later zijn neef werkte maar niet in het bedrijf dat ook zijn achternaam droeg.

Uit het huwelijk van John Peter en Jean Gertrude werden twee zoons geboren:

Lester Paul Heystek op 18 juni 1900 in Grand Rapids en aldaar overleden 7 januari 1977. Hij deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst bij de Amerikaanse Marine, hetgeen op zijn grafsteen is vermeld. Hij trouwde 11 januari 1923 in LaPorte, Indiana met Gertrude Angie Bradfield, geboren 8 augustus 1899 in Grand Rapids en daar overleden op 9 oktober 1995.

Gail York Heystek, geboren op 14 augustus 1903 in Lacrosse, Wisconsin en overleden 7 april 2000 in West Palm Beach, Florida. Hij trouwde op 13 september 1927 in Port Clinton, Ohio met Mary B. Ebeler, geboren op 15 februari 1906 in Detroit en overleden in februari 1996 in West Palm Beach.

De familie Heystek had op begraafplaats Oakhill Cemetary in Grand Rapids haar eigen monument.