In het jaar 1863 gebeurde er het een en ander op deze wereld, in het Koninkrijk der Nederlanden, maar ook op Colijnsplaat. Een jaar om niet te vergeten.

Zo werd toen de slavernij in Suriname afgeschaft en kwam er een einde aan een drie eeuwen durende Nederlandse blokkade van de scheepvaart op de Schelde ten nadele van de haven van Antwerpen. Maar dat schepen tot die tijd een tol moesten betalen daar Abraham Heijstek even geen boodschap aan. Hij had wat anders aan zijn hoofd.

 

 

Op de 23e juli van het jaar 1863 stapte Abraham Heijstek naar het gemeentehuis van het Zeeuwse Colijnsplaat (Noord-Beveland) om te gaan vertellen dat die ochtend om 08:30h zijn vrouw Lena Klement was bevallen van hun eerste kind. Samen hadden zij besloten het kind naar de vader te vernoemen zodat de borreling als Abraham door het leven zou gaan. Daarmee behoorde deze Abraham tot de negende generatie Heijstekken die zijn geboren. Lodewijk Heijstek (woonde ~1570 in Utwijk) was dus zijn betovergrootvader. In de navolgende jaren zouden in het gezin nog vijf kinderen worden geboren.

 

 

 

Abraham en Leuntje

 

Abraham Heijstek is geboren op donderdag 23 juli 1863 op  Colijnsplaat in Zeeland. Hij is een zoon van Abraham Heijstek en van Lena Klement. Abraham overleed op dinsdag 31 oktober 1944 in Bergen op Zoom. Hij was toen 81 jaar oud.

 
Om het geld voor zijn gezin te verdienen was hij niet te beroerd om allerlei werk aan te pakken. Zo was hij slachtersknecht, slager, zeeman, opperman en metselaar.

 

Als hij 25 jaar oud is trouwt hij op 1 november 1888 in Kruiningen met zijn geliefde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leuntje Lavooij werd op donderdag 3 oktober 1867 in Kruiningen geboren. Haar vader is Hubregt Lavooij en haar moeder Adriana Oostdijk.

 

Reeds op 49 jarige leeftijd overleed zij in Vlissingen. Het was toen de 7e februari 1917.

 

Leuntje was trots op haar herkomst en droeg graag een Zeeuwse muts. Aan de schelpvormige wijduitstaande muts met bescheiden sieraden kan nu worden afgeleid dat het Protestants haar geloofsovertuiging is.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huwelijk

Op 1 en 28 oktober van het jaar 1888 wordt het voorgenomen huwelijk van Abraham en Leuntje in Vlissingen en in Kruiningen aangekondigd.  De aanstaande bruidegom woonde toen niet meer op Colijnsplaat maar had zich in Vlissingen gevestigd.

 

Bij de aangifte had het bruidspaar de daarvoor noodzakelijke documenten op het gemeentekantoor ingeleverd. Zoals het bewijs dat de moeder van Abraham reeds was overleden, alsmede bewijzen dat ook de ouders en grootouders van zowel vaders als van moederszijde van de minderjarige bruid niet meer leefden. Zij konden derhalve geen toestemming voor het huwelijk meer verlenen.

 

De vader van Abraham had wel zijn toestemming tot het huwelijk gegeven. Dat was ook gedaan door Cornelis Lavooij die voogd was over Leuntje alsmede door Jan Nieuwenhuijzen die toeziend voogd over haar was.

 

De Commisaris van de Koning in Zeeland verklaarde dat Abraham Heijstek aan zijn Nationale Millitieplicht had voldaan.

 

Om misverstanden naar de toekomst toe te voorkomen, werd ook nauwkeurig vastgelegd dat Hubrechts Lavooij (zo werd hij genoemd in de overlijdensakte van zijn vrouw) dezelfde persoon is als Hubregt Lavooij de vader van Leuntje.

 

Na het voorlezen van de huwelijksakte werd deze door het bruidspaar , getuigen en ambtenaar ondertekend. Abraham en Leuntje waren toen een bj de wet erkend echtpaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gezin Heijstek -Lavooij


Kinderen van Abraham en Leuntje:

1 Abraham Heijstek, geboren op dinsdag 20 augustus 1889 in Wolphaartsdijk. Abraham is overleden op zaterdag 26 april 1947 in Rotterdam, 57 jaar oud.
Beroep: typograaf
Abraham trouwde, 27 jaar oud, op woensdag 13 december 1916 in Rotterdam met Pieternella Nieuwenhuyze, 25 jaar oud. Pieternella is geboren op zondag 29 maart 1891 in Kruiningen, dochter van Francois Nieuwenhuyze en Maria Lavooy. Pieternella is overleden op zaterdag 15 juni 1974 in Rotterdam, 83 jaar oud.
Beroep: letterzetter

    

2 Adriana Heijstek, geboren op woensdag 24 december 1890 in Wolphaartsdijk. Adriana is overleden op donderdag 31 oktober 1918 in Rotterdam, 27 jaar oud. Adriana trouwde, 21 jaar oud, op woensdag 24 juli 1912 in Vlissingen met Cornelis (Kees) Harinck, 25 jaar oud. Cornelis is geboren op woensdag 11 mei 1887 in Vlissingen, zoon van Cornelis Harinck en Elizabeth Valk. Kees is overleden op zondag 7 januari 1962 in Rotterdam, 74 jaar oud.
Beroep: scheepmaker, afschrijver    

 

3 Hubregt Heijstek, geboren op maandag 15 augustus 1892 in Oost en West Souburg. Hubregt is overleden op maandag 5 september 1892 in Oost en West Souburg, 21 dagen oud.

 

4 Lena Heijstek, geboren op maandag 15 augustus 1892 in Oost-Souburg. Lena is overleden op woensdag 5 april 1978 in Bergen op Zoom, 85 jaar oud. Lena trouwde, 25 jaar oud, op vrijdag 7 september 1917 in Vlissingen met Gerardus (Gerard) Prins, 27 jaar oud. Gerardus is geboren op maandag 25 augustus 1890 in Vlissingen, zoon van Johan Adam Prins en Dorothea Klinkenberg. Gerard is overleden op donderdag 29 augustus 1968 in Bergen op Zoom, 78 jaar oud.
Beroep: sergeant  

 

5 Hubregt (Tjuub) Heijstek, geboren op vrijdag 24 augustus 1894 in Oost en West Souburg. Tjuub is overleden op vrijdag 12 november 1954 in Vlissingen, 60 jaar oud.
Beroep: kleermaker   
Tjuub trouwde, 25 jaar oud, op woensdag 10 september 1919 in Vlissingen met Leuntje (Leun) Tissink, 25 jaar oud. Leuntje is geboren op zaterdag 21 juli 1894 in Vlissingen, dochter van Jan Tissink en Zoetje Verhagen. Leun is overleden op zaterdag 2 december 1989 in Vlissingen, 95 jaar oud.

 

6 Cornelis (Kees) Heijstek, geboren op vrijdag 4 juni 1897 in Oost en West Souburg. Kees is overleden in Rotterdam. Kees trouwde, 22 jaar oud, op woensdag 10 maart 1920 in Schiedam met Elisabeth (Bets) de Waard, 20 jaar oud. Elisabeth is geboren op dinsdag 24 oktober 1899 in Rotterdam, dochter van Simon Evert de Waard en Lijntje Pons. Bets is overleden op vrijdag 12 december 1986 in Rotterdam, 87 jaar oud.