Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

946657
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
470
625
2548
485549
20758
17685
946657

Your IP: 3.234.143.26
2020-09-30 18:39

Joost Heystek, schilder van het jaar 2013? Stem op zijn schilderij.

Het is een beleving van velen dat werken veel vrije tijd opslokt. Daar is niets mis mee, je leert dan  spaarzame vrije uren te waarderen. Tijd vergende hobby’s willen er wel eens bij inschieten. Vaak zeg je dan tegen jezelf: dat komt later wel als ik met pensioen ben. Tegen die tijd kunnen interesses veranderd zijn, of spelen er andere zaken die het weer oppakken van een liefhebberij in de weg staan. Dat gaat niet op voor Joost Heystek. Hij ontdekte bij zichzelf op jonge leeftijd een vaardigheid die hij na zijn carrière als leraar weer heeft opgepakt. Hierna leest u zijn verhaal.  

 

Joost Jacobus Jan Heystek werd leraar geschiedenis maar vindt tekenen minstens zo leuk.

Bijna 60 jaar geleden ben ik in het plaatsje Alblasserdam geboren. De HBS (Christelijk Lyceum) bezocht ik in de mooie stad Dordrecht. Mijn tekenleraar Theo Kurpershoek, destijds een bekend kunstenaar en leider van de groep kunstenaars die de Cobra-groep bestreed, adviseerde mij naar de kunstacademie te gaan. Daar is geen brood in te verdienen, dacht ikzelf en mijn ouders vonden dat ook niet zo'n goed plan. Ik wilde leraar geschiedenis worden. Op mijn 19de ben ik, zoals ik mij op mijn twaalfde al voornam, in Utrecht geschiedenis gaan studeren en tegelijkertijd op kamers gegaan. Vanaf dat moment heb ik nooit meer geschilderd en getekend. Daarvoor had ik het veel te druk: studeren, lesgeven, promoveren (op een onderwerp achter het IJzeren Gordijn), schoolleider zijn en als laatste bestuurder in het Voortgezet onderwijs. Daar ben ik vorig jaar mee gestopt en heb bij toeval het schilderen weer opgepakt. Mijn vrouw wilde graag een stilleven van Johannes Eerdmans hebben. Zij zag dat hangen bij Utrechts oudste galerie, "Koninklijke hofleverancier Schoonheim". Ik dacht 'dat kan ik zelf ook', zonder te weten of ik het echt nog wel kon. De volgende dag aan de slag gegaan en het resultaat mocht er kennelijk zijn. Ik heb nog een paar 'Johannes Eerdmans stillevens' gekopieerd en vervolgens op verzoek van mijn schoonzus de 'rode baai' (jurk) van Jopie Huisman. Mijn vrouw en dochter wilden vervolgens ook een Jopie Huisman. Dus van hem een paar schilderijen nagemaakt, zoals 'drie lotgenoten', 'wollen ondergoed op keukenstoel' en zovoort.


Toen maar eens een portret geprobeerd. Van wie anders dan van mijn dochter Charlotte. Vanaf dat moment wilden steeds meer vrienden en oud-collega's wel een portret of schilderij hebben. Inmiddels staat, in 16 maanden, de teller op 60 schilderijen.


Een paar maanden geleden heb ik met een oud-collega het plan bedacht om ieder op zijn eigen manier dezelfde scènes in Utrecht te schilderen. We staan nu op zes. Nummer zeven is in de maak.

 

Schilderij van het jaar 2013


De winkel waar ik mijn schildersspullen koop adviseerde mij om mee te doen aan de landelijke verkiezing “Schilderij van het jaar 2013”. Na lang aarzelen heb ik drie werken ingestuurd. Er waren ruim 850 inzendingen van overwegend professionele kunstschilders. Een deskundige jury heeft 50 werken geselecteerd, waaronder mijn 'Utrechtse werf in de winter, Donkere Gaard gezien vanaf Magazijn de Vlijt'. Nu ligt de bal bij het publiek dat op het schilderij van zijn/haar keuze een stem kan uitbrengen.

 


Het zou fantastisch zijn als ik bij de laatste 13 eindig. Deze schilderijen zullen dan in een museum in Nederland en in België worden geëxposeerd. Een grotere eer kan ik me niet voorstellen. Maar ik heb wel veel stemmen nodig. Dus, ik hoop dat wereldwijd alle Hey/i/ij/stekken en hun verwanten op mijn inzending willen stemmen. Mobiliseren van hun vrienden en kennissen helpt natuurlijk nog meer.

 

 

Oproep

De Heijstekfamiliestichting steunt neef Joost Heystek van harte en ziet graag dat alle bezoekers van ons familieweblog een stem uitbrengt op het schilderij van Joost. U doet dit door onderstaande link aan te klikken en op het formulier uw e-mailadres in te vullen. Werkt u met verschillende e-mailadressen? U kunt per mail-adres een stem uitbrengen. Vergeet niet de bevestigingsmail die u na aanmelding ontvangt te beantwoorden, pas dan is uw stem geldig.

Ja, ook ik stem op Joost.

Eventueel maakt u hiervan melding op uw Facebook of Twitter account.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen