De medemens centraal

 

Van dokter Heijstek is een intensive belangstelling bekend die hij niet uitsluitend toont aan zijn patiënten, maar aan de medemens in het algemeen. Hij beschikt over karaktereigenschappen die hem in de perioden van zijn loopbaan als militair arts, als algemeen arts, spe­cialist, mede-krijgsgevangene en als leider van een grote ziekeninrichting doet slagen.

Voor een ieder waarmee hij in contact komt heeft hij een luisterend oor. In het korps militaire artsen van het K.N.I.L. behoorde hij tot de allerbeste. Zijn verdien­sten als officier van gezondheid zijn erkend door zijn benoeming op 23 augustus 1948 tot officier in de orde van Oranje Nassau met de Zwaarden.

 

 

GGD Rotterdam

Dat hij beschikt over een zuiver en mild oordeel alsmede over een diep gevoel voor humor samen met een grote werkkracht en een gedegen vak­kennis waardoor hij aan hem voorgelegde grote problemen kan oplossen, is de GGD in Rotterdam niet ontgaan. Op de eerste januari 1949 treed Heystek daar als adjunct-directeur in dienst en gaat hij een bijdrage leveren aan de wederopbouw van Nederland en aan alles wat daar bij komt kijken.

Zo op het oog schakelt hij moeiteloos over van de militaire organisatie naar de burgermaatschappij. Zijn interesse voor tropische ziekten maakt plaats voor een belangstelling in sociaal geneeskundige problemen. Geboren en getogen in de Indische maatschappij verdiept hij zich nu in de zo anders ogende structuur van de Nederlandse samenleving.

 

Ook in Nederland blijft zijn vakmanschap niet onopgemerkt. Vanaf 1950 is hij adviseur van de Minister van Bin­nenlandse Zaken bij de opbouw van de Burgerbescherming (BB) waarvoor hij de geneeskundige organisatie ontwerpt.

 

GG en GD Den Haag

Dat Eddy Heijstek zonder enige terughoudendheid als plaatvervanger probleemloos de taken van de GGD-directeur overneemt blijft niet onopgemerkt. Het resulteert op 1 juli 1955 tot een aanstelling van hem tot directeur van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheids­dienst te ’s-Gravenhage.

Enerzijds neemt hij met spijt afscheid van “Rotterdam”, anderzijds verheugd het hem dat hij in Den Haag kan werken, de stad die hem zijn gezin vanwege hun Indische roots lief is.

Ook in Den Haag zet hij zich van meet af aan in voor alle facetten van de Gezondheidszorg en ijvert hij voor meer erkenning van zijn G.G. en G.D. Op tal van terreinen is hij actief en laat hij zijn sporen achter. Zo wordt in 1958 mede door hem de afdeling Medisch Maatschappelijk Werk opgericht, waardoor een betere controle mogelijk was op de Haagse rust- en verpleeghuizen en bevordert hij een nauwe samenwerking tussen de G.G. en G.D. en de particuliere organisaties op het gebied 

voor voor- en nazorg van mensen met een psychische stoornis.

 

Dankzij een werkzaam aandeel in de voorbereiding van de eerste in Nederland speciaal voor gehandicapte kinderen gebouwde Mytylschool, wordt deze in 1960 geopend.

De Schooltandverzorging, tot 1961 een zuiver ge­meentelijke aangelegenheid, wordt door zijn ijveren in een ziekenfondsregeling opgenomen, waarbij de ge­meente met de uitvoerende taak wordt belast. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de resultaten van zijn inspanningen.

 

Als directeur is Eddy Heijstek een veeleisend persoon. Zijn werkkracht is een voorbeeld voor zijn medewerkers die ook weten dat zij altijd bij hem kunnen aankloppen als zij een probleem ervaren.

 

Eddy Heijstek overlijdt op 18 oktober 1961 in ’s Gravenhage. Hij is dan 62 jaar en daarmee te jong overleden.

Eddy Heijstek †

 

Lees ook

Eddy Heijstek; van voormalig Nederlands Indië tot Nederland, deel 1