Een genealogiepuzzel opgelost

 

In een van de vele uithoeken van het voor genealogen zo onmisbare internet, kwam ik de afbeelding van deze grafsteen tegen. Een foto die gemaakt was op de begraafplaats Pompano Beach, Broward in Florida USA. Al snel bleek dat deze persoon niet in de database van de Heijstek-familie voorkwam. Het was het begin van een langdurige speurtocht. Maar wel met een resultaat.

 

  

 

Foto Jon Anderson

 

Of de familienaam wordt geschreven als Heijstek, Heystek, Heistek, Heysteckx of in welke spellingsvorm dan ook, ik vind dat die persoon recht heeft op een plaats in de stamboom van de Heijstek familie. Toen Harvard E. Heystek in beeld was gekomen kon ik hem door een gebrek aan de juiste informatie niet op de hem toekomende plaats in de stamboom opnemen. Zijn naam, geboortedatum en datum van overlijden waren niet voldoende. Wie was zijn vader en wie was zijn moeder?

 

Een bericht naar bekende Facebook relaties van mij in de USA met de vraag of deze Harvard hun bekend was, zo ja wie dan zijn ouders zouden zijn, leverde geen bruikbare informatie op.

 

FBI

Op het internet ontdekte ik een Harvard E. Heystek. Hij was Special Agent bij de FBI en had aan het hoofd van de Dienst een rapport uitgebracht met als titel: “La Casa Nostra”. Dit rapport was opgenomen in het dossier betreffende het onderzoek naar de moord op president John F. Kennedy. Het door hem geschreven rapport was niet aan de gevonden site toegevoegd en verder voor mijn onderzoek niet relevant. Wel dat achter de naam van Harvard de plaatsnaam Detroit was toegevoegd. Zo wist ik iets meer over de gezochte naamgenoot.

 

Universiteit van Michigan

Vanaf nu richtte ik mijn onderzoek op Harvard E. Heystek met Detroit als locatie. In het register van het jaarboek van de “School of Forestry and Conservation” onderdeel van de universiteit van Michigan, las ik een Harvard Emden Heystek. Toen was ook zijn tweede voornaam bekend.

 

Deze universiteit geeft jaarboeken uit onder de titel “Michiganension”. In het boek over het jaar 1927 was een klassenfoto opgenomen waarop ook Harvard E. Heystek was te zien. Zo was ik in het onderzoek wederom een stap verder gekomen en zag toen ook het gezicht van de “neef” die onderwerp was van mijn genealogie-onderzoek.

 

 

Ruth A. Heystek

Zoeken op het internet doen we als genealogen zo gericht mogelijk, maar het heeft soms ook veel weg van zoeken naar de beruchte speld in een hooiberg. Enig geluk daarbij is welkom. Zo vond ik een kopie van een vliegticket op de naam van Harvard E. Heystek. Daaruit bleek dat hij op 5 oktober 1958 met een vliegtuig van Trans World Airlines (TWA) was aangekomen op het vliegveld van Washington D.C. Voor mijn onderzoek leverde het niet veel op. Wel stelde ik vast dat hij de vlucht samen met Ruth A. Heystek had gemaakt. Ook deze persoon kwam nog niet in de Heijstek stamboom voor. Volgens de tickets woonden beiden in de Steel Street te Detroit MI. Deze straat met mooie bungalows liet zich eenvoudig terugvinden met Google Streetview. Ruth was volgens het ticket geboren op 8 mei 1908.

Op dezelfde begraafplaats waar Harvard ten ruste was gelegd, bevindt zich ook het graf van Ruth. A. Heystek. Al deze gegevens samengevoegd trok ik voorzichtig de conclusie dat Harvard en Ruth een echtpaar vormden.

 

 

 

 

Foto Jon anderson

 

Census

De tienjaarlijkse federale volkstellingen in de USA, ook bekend als de Census, vormen een niet onbelangrijke bron van informatie. Toch is enige terughoudendheid bij het raadplegen van deze bronnen wel op zijn plaats omdat ervaring heeft geleerd dat zeker waar het buitenlandse namen betreft die op een soms wel bijzonder creatieve manier werden gespeld. Ook jaartallen en leeftijden werden niet altijd foutloos op deze formulieren weergegeven.

 

Ik begon met de 16e Volkstelling, dus die van het jaar 1940 en kwam er achter dat Harvard E. Heystek in Wayne County MI was getrouwd met de in New York geboren “Ruth A.” en dat zij samen een dochter hebben met de naam Ann Elizabeth die in Michigan ter wereld kwam. Op dezelfde begraafplaats en voorzien van een gelijksoortige grafsteen als van haar ouders, is Ann E. Heystek (1932-1991) begraven. Van het gezin van Harvard en Ruth wist ik zo het een en ander, maar het was nog steeds onvoldoende om vast te stellen waar zij in de Heijstek-stamboom kunnen worden geplaatst. Zij woonden in die tijd op het adres: 16503 Roselawn, Detroit, Wayne, Michigan. Een brede avenue met statige woningen.

 

In de census van 1930 ontdekte ik het gezin van Calvin A. Palmer geboren in New Hampshire en die gehuwd was met Anna W. geboren in Indiana, NY, USA. Volgens dit record hadden zij een Harvard E. als zoon. Zat ik met deze familie op het juiste spoor was de te beantwoorden vraag?

 

 

foto Jon Anderson

 

 

 

Snel zocht ik de federale volkstelling van 1920 op. Daar vond ik hetzelfde gezin Palmer waarbij Harvard E. nu de naam Heystek droeg met als extra vermelding “stiefzoon”. Ik wenste de oplossing te lezen, maar twijfel groeide. Dus verder zoeken binnen de census 1910.

 

In deze census van 1910 kwam ik een “Heistek” tegen. Vader is Henry J. en moeder is Anna W. Hun kinderen toen waren Florence, Henry jr en Harvard E. Ik zag dit als een grote kans dat het hier “onze” Harvard betreft. In de censusdocumenten werden wel leeftijden genoteerd maar geen geboortedata. In de Heijstek database ging ik verder zoeken aan de hand van de gevonden voornamen, en met succes.

 

Als snel kwam ik tot de conclusie dat het hier ging om de in 1861in Heinkenszand geboren Hendrik Johan Heijstek. Geëmigreerd naar de USA trouwde hij in 1889 in Grand Rapids MI USA met Catharine A. Reardon. Vijftien maanden na hun huwelijk overleed Catharina. Zij werd begraven op de Oakhil Cemetery (Grand Rapids Kent County Michigan USA).

 

Weduwnaar Hendrik Johan, die zich in de USA Henry liet noemen, ontmoette Anna W. Weiss en trad met haar in 1905 in Grand Rapids MI in het huwelijk. Dit moest ongetwijfeld de Anna W. zijn die in eerdere documenten was gevonden. Het huwelijk eindigde door het overlijden van Henry in het jaar 1912. Hij was toen vijftig jaar oud. Henry en Anna waren samen de ouders van zoon Harvard E. die op de 2e juli 1907 was geboren.

 

Door dit onderzoek is voor Harvard Emden Heystek de juiste plek in de Heijstek-stamboom achterhaald. Zoals zo vaak bij genealogisch onderzoek wordt één vraag opgelost en dienen de volgende zich weer aan. Zoals op welke datum trouwde Harvard met Ruth, hoe luidt haar tweede voornaam en wie zijn haar ouders?

 

Bronnen

www.recordagrave.com

https://documents.theblackvault.com/