Vertaal/Translate/Select your language

Vinaora Visitors Counter

845595
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles
282
392
1886
385825
4077
17808
845595

Your IP: 34.204.202.44
2020-04-09 15:12

Naamgenoten in Dordrecht en omgeving; deel 6

 

Ons gezin bestond uit vader Bas en moeder Adriana, waarbij het opvallend was dat de familie altijd Sjaan tegen mijn moeder zei, behalve oom Gerrit, die mijn moeder altijd begroette met “Dag Adriana“. Waarom moeders meest gebruikte roepnaam Sjaan was is ons tot op de dag van vandaag onduidelijk gebleven. Wij hebben er nooit naar gevraagd.

 

 

Naamgenoten in Dordrecht en omgeving; deel 4

 

Mijn grootvader Bart Heijstek was één van de twaalf kinderen van Adrianis.  Opa Bart werd in Willemstad geboren op 31 mei 1864 en overleed in Dordrecht op 9 mei 1934. Hij trouwde in Willemstad op 21 augustus 1886 met de eveneens uit Willemstad afkomstige Adriaantje Bastiaantje Koekkoek. Hoewel hij zonder enige twijfel zelf nooit heeft gevoetbald, heeft hij toch een elftal kinderen op de wereld gezet.

 

 

Naamgenoten in Dordrecht en omgeving; deel 3

 

Over de belangrijkheid van de stad Dordrecht schreef ik in een eerdere publicatie. Dat is nu zo, en was vroeger tijden niet minder. In tegendeel zou ik zeggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de loop der jaren Brabantse naamgenoten zich hier vestigden. Sommigen kwamen direct uit het Land van Altena, wat wellicht verder lijkt dan het in werkelijkheid is. Anderen kwamen via een omweg en woonden eerst in plaatsen als Gorinchem, Fijnaart, Klundert en Willemstad. Ook in later tijden hield de trek naar deze stad aan en heden ten dage is Dordrecht nog steeds een stad met een aantal Heijstekken binnen haar stadsgrenzen.

 

Naamgenoten in Dordrecht en omgeving, deel 1

 

Dordrecht is mijn geboortestad. Tweeëntachtig jaren geleden kwam ik daar ter wereld. Mijn vader kwam uit Willemstad en mijn moeder uit Dordrecht. Zij huwden elkaar in deze mooie stad.

Vele van deze Dordtenaren weten meestal niet dat zij “ in de verte “ familie van elkaar zijn, maar zij kunnen er zeker van zijn dat ook hun voorouders ooit uit Uitwijk in het Land van Altena zijn overgekomen. Vanuit Uitwijk trokken zij niet direct naar Dordrecht, er waren er die naar Zeeland gingen, anderen naar de Westhoek van Noord-Brabant naar plaatsen als Fijnaart, Klundert en Willemstad. Van hun nakomelingen verhuisden er in de loop van de laatste eeuwen een flink aantal naar Dordrecht.

In zeven publicaties neem ik u mee op reis naar deze geweldige stad waar de geschiedenis voor het oprapen ligt en laat u kennismaken met mijn familie en Heijstek-naamgenoten die hier hebben gewoond of nog steeds wonen.

 

Statistieken Heijstek familie

 

 

Kijk maar om je heen, de wereld verandert met de dag. Verbaasden onze grootouders zich over een automobiel, nu zijn er veel gezinnen met meer dan een auto in de garage. Vroeger regelde een verkeersagent met ruime armgebaren de stroom aan auto’s fietsers en voetgangers. Nu zijn er computer gestuurde verkeersinstallatie. Waren onze grootouders verrukt over het geluid uit een krakende radio, nu kijk je televisie of middels een live stream naar gebeurtenissen waar ook ter wereld. Voor de wekelijkse boodschappen liepen onze voorouders meerdere winkels af, nu gaan we naar een supermarkt en laden daar een winkelwagen vol. We vinden dat heel normaal en weten niet beter. Zou de jongste generatie weten wat een waterstoker is of waar een gaspenning voor diende?

Wat wel onveranderd is gebleven zijn de families. Onze ouders, grootouders, overgrootouders, betovergrootouders en zo verder terug in de tijd. Zij met elkaar zijn onveranderlijk en vormen onze geschiedenis. Wat weten wij over onze voorouders? Genealogen houden zich met deze vraag bezig en proberen antwoorden op vragen te vinden. We hebben het over demografie.